Trochę z nimi roboty, ale uwierzcie mi, że smak wynagradza trudy przygotowania. - 4-5 wafli suchych (użyłam prostokątnych) - 250 g posiekanych orzechów ziemnych niesolonych (lub innych - włoskich, pekan, laskowych, migdałów) - 250 g cukru - 250 g masła - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - szczypta soli Na przełożone wafle kładziemy deskę, a na nie obciążenie (np. garnek z wodą). Słownik podpowiedział mi, że grylaż to stopiony cukier z siekanymi orzechami, w stosunku 1:1. Jednak... Niedawno trafiłam w Czechach na grilážky - wafelki przełożone masą kajmakową właśnie z grylażem. No i przepadłam - jakie to było pyszne!! Postanowiłam odtworzyć ich smak - śmietankowo-karmelowy z zatopionymi kawałkami orzechów. Niestety ani pierwszych, ani drugich nie było mi dane ich skosztować. Przechowujemy w lodówce (po wyjęciu wafel jest miękki, po schłodzeniu nie twardnieje!).