Pasztet z fasoli mung i brokuła

Zuzanna
Przekąski
22.04.2018 20:19
Pasztet z fasoli mung i brokuła

Składniki: - 1 szklanka suchej fasoli mung - 200 g różyczek brokuła - 1 cebula - 0,5 pęczka natki pietruszki - 3 łyżki mąki dyniowej (lub zmielonych pestek dyni) + do posypania formy - 4 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka przyprawy zatar (ewentualnie tymianku) - 1 jajko - olej rzepakowy do posmarowania formy i smażenia - grubo mielony pieprz do podania Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości. Tym razem przedstawiam Wam przepis na roślinny pasztet (niektórzy mogliby się oburzyć, że to przecież nie żaden pasztet, bo jak to tak bez mięsa... ale podobieństwa nie można mu odmówić), który przygotowałam z fasoli mung z ostatniego Health Boxa. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Różyczki brokuła krótko obgotować w wodzie lub na parze tak, aby nie straciły koloru i nadal były jędrne. Brokuły znajdujące się w środku są niewyczuwalne, a razem z fasolą mung nadają mu zielonkawego koloru. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale równie dobrze możemy go wykorzystać do zrobienia burgera lub na kanapki. Sam pasztet ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z grubo mielonym pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielononacodzien.blogspot.com/2017/12/pasztet-z-fasoli-mung-i-brokua.html