Składniki: (na 3 litry zupy) - 450 g mrożonej lub świeżej brukselki - 1 marchewka - mały kawałek korzenia selera - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 2 średnie ziemniaki - 30 - 50 g drobnego makaronu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka białego pieprzu - 1/2 łyżeczki kminku - 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu - 2 listki laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki - 1 łyżka majeranku - sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) - 100 ml śmietany 18% do zupy - 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie zupy z brukselki: - Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie. - Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. - Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem.