Bułeczki maślane z budyniem

Aleksandra
Śniadania
20.04.2018 10:58
Bułeczki maślane z budyniem

Składniki na 16 bułeczek: 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki ) 110 g masła 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 1 żółtko 1 jajko 2 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 24 g drożdży ćwierć łyżeczki soli Ponadto: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( na 500 ml mleka ) 350 ml mleka 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania opcjonalnie - płatki migdałów do posypania Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć dokładnie z 1 łyżeczką cukru. Z każdej części formować w dłoniach placuszek, na środku kłaść łyżeczkę wystudzonego budyniu i dokładnie zlepiać ciasto nad budyniem, formując zgrabną kulkę. Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Możecie je zabrać jako drugie śniadanie do szkoły/pracy, na piknik lub po prostu spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Puchate, naprawdę mocno maślane bułeczki, ze smakowitą niespodzianką w środku w postaci budyniu :). A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu - ilość mleka jak wyżej w składnikach. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach od siebie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/04/bueczki-maslane-z-budyniem.html