Metrowiec

Krzysztof
Przepisy
08.05.2014 18:50
Metrowiec

Przepis

Składniki na jasne ciasto:

1,5 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

4 jajka

8 łyżek ciepłej wody

8 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciemne ciasto:

1 i 1/4 szklanki mąki

3 płaskie łyżki kakao

3/4 szklanki cukru

4 jajka

8 łyżek ciepłej wody

8 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

3 szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki cukru

250 g miękkiego masła

Polewa:

200 g margaryny

1 szklanka cukru

4 łyżki wody

1 cukier waniliowy

3 łyżki kakao

Najpierw przygotować ciasto jasne. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę . Następnie powoli dolać olej i wodę. Nadal miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta lekko mieszając drewnianą łyżką.

Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm. Wyłożyć na dnie papier do pieczenia i wlać do niej wcześniej przygotowane ciasto . Piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Teraz tak samo jak ciasto jasne, przygotowujemy ciasto ciemne - z tym, że dodatkowo przed dosypaniem trochę mniejszej ilości mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3 łyżki kakao.

Kiedy już oba ciasta wystygną należy przygotować krem do przełożenia. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka wymieszać mikserem z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym na gładką masę a następnie naszą mieszankę wlać do wrzącego mleka. Gotować aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę a następnie powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.

Oba placki ciasta pokroić w podłużne paski o wysokości i szerokości około 3 cm. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę, wyrównać wierzch kremem. W taki sam sposób ułożyć następnie drugą i trzecią warstwę, zwracając uwagę, żeby powstała nam szachownica . Czyli tak gdzie był ciemny pasek dać jasny, a tam gdzie jasny dać ciemny. Kiedy już ułożymy i połączymy wszystkie warstwy kremem, całość pokryć polewą. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżkami kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Polać nią całe ciasto, łącznie z bokami

Źródło: http://swiatciasta.blogspot.com/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną