Składniki - 2 bakłażany - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1/2 dużej cebuli - 500 g mielonej szynki wieprzowej - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) - 1 kostka warzywna - 1 łyżeczka bazylii - 70 g startego parmezanu Przygotowanie Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów z bakłażana doprawiamy pieprzem oraz solą (po szczypcie), zalewamy sosem, przykrywamy kolejną warstwą warzyw i znów je doprawiamy. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy zielem angielskim, solą (1/2 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Gdy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa zalewamy je pomidorami i doprawiamy bazylią oraz rozdrobnioną kostką warzywną. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby. Każdy z nich posypujemy niewielką ilością soli i odstawiamy na ok. 5 minut.