Ważne uwagi i wskazówki: - fasolę po ugotowaniu według instrukcji na opakowaniu, trzykrotnie wypłucz pod zimną wodą! - nie używaj fasoli z puszki - użyj karobu, ten ma smak jak kakao nesquik, i daje niesamowity smak ciastu, kakao jest bardziej kaloryczne i nie daje tego efektu, - białka ubij na sztywno przed dodaniem do masy - mąki kokosowej nie zamieniaj, ta działa, jak gąbka i dzięki temu ciasto nie jest maziste! WYKONANIE: - fasolę, olej, mleko i żółtka zmiksuj blenderem na idealnie gładką kremową konsystencje. - dodaj do masy przyprawy, mąkę, sodę i proszek - białka ubij na sztywno dodaj do masy i wprowadź delikatnie, wylej na blaszkę 20 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia, na wierch dodaj owoce, lub gorzką czekoladę ciasto piekłam 1 godzinę i 10 min w temp. 180 stopni C To ciasto idealne dla tych, którzy są na diecie lub dla tych, którzy dbają o linie! PRZEPIS NA CIASTO Z FASOLI: - 3 szklanki ugotowanej fasoli jaś - 1 szklanka mleka - 3 jajka L lub 4 jajka M - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 4 łyżki karobu lub kakao - 1 płask łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju ( rzepakowy. Ale wiosna i każda z Nas na diecie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto fasolowe według własnego pomysłu z nadzieją, że nie będzie jednak czuć tej fasoli. Nie jest ciapowate, nie jest maziste, jest nawet lekko puszyste- choć to słowo troszeczkę na wyrost. Dlatego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na takie ciasto, nie chciałam nawet go tworzyć. kokosowy, z awokado, z orzechów włoskich) - owoce na wierzch: borówki, maliny, jagody, porzeczki co masz pod ręką - 3 łyżki mąki kokosowej - 2 łyżki erytrolu Mimo tego, że ciasto nie jest maziste jest wilgotne w smaku. Niestety mimo tego, że wiele osób mówiło, że smaku fasoli nie czuć, to ja go czułam w takich ciastach.