ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY

Magdalena
Zupy
14.04.2018 0:52
ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY

Likopen to przeciwutleniacz, który chroni przed zawałem, chorobami serca oraz nowotworami. Składniki: 400 g białej fasoli z puszki 2 marchewki 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pelati 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz papryka słodka mielona szczypta kminku mielonego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Składniki: ok. 1 kg pietruszki 1 duża gruszka kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oleju rzepakowego płatki migdałowe (ok. 5 g na porcję) sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Korzeń pietruszki obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Składniki: 3/4 szklanki soi 1 ziemniak 2 cebule 1 kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka suszonego majeranku sok z cytryny Wykonanie: Użyte w przepisach KOSTKI WARZYWNE BEZ SOLI DIETESSE dostępne są we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse Zawierają serwatkę, tłuszcz mleczny, skrobię kukurydzianą, ekstrakt z drożdży, ekstrakt z białek soi, jarzyny, maltodekstrynę pszeniczną, ekstrakt z rozmarynu. Czasami słyszę od znajomych, że nie jedzą zup, gdyż nie mają czasu na ich gotowanie, więc przedstawiam 3 przepisy na zupy (ze strony https://naturhouse-polska.pl ), które przyrządzicie w 30 minut! Ekstrakt z drożdży zawierają wiele składników mineralnych takich jak: cynk, chrom, magnez, fosfor, potas, żelazo, selen, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Dodajemy curry, majeranek oraz do smaku - odrobinę soli, pieprzu oraz soku z cytryny. W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Soja bogata jest w pełnowartościowe białko oraz fitoestrogeny, które mogą łagodzić objawy menopauzy, zmniejszać ryzyko osteoporozy i zapobiegać nowotworom piersi, jajników czy szyjki macicy. Znajdziemy w nim m.in.: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, witaminę E, beta-karoten oraz sporą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit i działa oczyszczająco. Witaminy z grupy B biorą udział w rozkładzie i przemianie białek, cukrów i tłuszczów regulując przy tym przemianę materii. U mnie zupa to podstawa menu i od kilku lat jem ją na śniadanie, dzięki temu mam energię na cały poranek i długo nie czuję głodu. Fasola to źródło białka roślinnego, potasu, żelaza, magnezu, lecytyny, witamin z grupy B oraz błonnika. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz soku z cytryny. 1) ZUPA Z PIETRUSZKI I GRUSZKI To zupa niezwykle aromatyczna i smaczna. Ekstrakt z białek soi zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, nawet do 40%, a jego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego. Korzeń pietruszki wykazuje działanie moczopędne - pomaga w kamicy nerkowej, stanach zapalnych nerek oraz pęcherza moczowego. Są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych, skóry i włosów oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz oregano. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Mieszamy i gotujemy około 2 min., a następnie dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą. Również, ze względu na fitoestrogeny, mężczyźni powinni ją stosować w umiarkowanych ilościach. Po drugie, zupa doskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Ekstrakt z rozmarynu rozluźnia mięsień gładki żołądkowo-jelitowy, eliminując możliwe spazmy i sprzyja wydzielaniu kwasów trawiennych. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jednak osoby z chorobami tarczycy powinny unikać pożywania soi, gdyż utrudnia przyswajanie jodu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/04/zdrowe-zupy-3-przepisy.html