NAJPROSTSZY CHLEB NA ZAKWASIE. ORKISZOWO- PSZENNY Z MIODEM.

KAROLINA
Śniadania
09.02.2020 18:00
NAJPROSTSZY CHLEB NA ZAKWASIE. ORKISZOWO- PSZENNY Z MIODEM.

PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWO -PSZENNY Z MIODEM Zakwas Zakwas dokarmiamy 75 g mąki żytniej typ 720 i 75 g wody, odstawiamy na 3,5 godziny Ciasto właściwe: - 200 g zakwasu żytniego w fazie wzrostu - 200 g mąka pszenna razowa - 100 g mąka orkiszowa - 50 g płatków owsianych - 40 g miód - 7- 10 g soli - 290 g wody - łyżka oliwy lub oleju Mąki zmieszaj ze sobą i dodaj wodę 40 minut przed upływem wzrostu zakwasu. Ciasto różnie wzrasta, w zależności od temp. otoczenia, ja w domu mam bardzo ciepło, więc u mnie to takie 4 - 5 godzin, ale jak piekłam w taki sposób chleby wtedy kiedy jeszcze wynajmowałam mieszkanie, które było zimne, to wzrastały mi nawet do 8 -10 godzin. U mnie wygląda to tak zazwyczaj raz piekę SOURDOUGH BREAD gdzie wychodzą mi dwa duże bochenki chleba zazwyczaj wystarczają nam na pięć dni a potem mam ochotę na coś szybkiego i piekę zawsze jakiś chlebek w foremce. Ten chleb na zakwasie robi się tak na prawdę może 10 minut, resztę robi za nas czas. Chleb z mąki orkiszowej i z mąki razowej z dodatkiem miodu, smakuje wybornie i pachnie powiem Wam szczerze- szalenie! Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo prosty chleb na zakwasie. Blaszkę - długą keksówkę wysmaruj sowicie olejem rzepakowym, obsyp płatkami owsianymi dość dokładnie, szczególnie w załamaniach aby chleb Ci nie przywarł w trakcie pieczenia. W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie. Nagrzej piekarnik do temp. 240 stopni, na dno piekarnika wstaw metalową miskę z wodą, tak aby parowała podczas pieczenia. W SPRZEDAŻY JEST JUŻ MÓJ E-BOOK DOMOWE WYPIEKANIE KOMPENDIUM WIEDZY O WYPIEKU CHLEBA NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO, Ostatnie 10 minut wyjmujemy miski z wodą i pieczemy bez pary aby chleb ładnie się zrumienił. Wystarczy, że blaszkę z ciastem odstawisz w ciepłe miejsce, przykryjesz ściereczką i będziesz zaglądać co jakiś czas. Chleb wyjmujemy gorący, nożem objedź blaszkę dookoła, aby upewnić się, że nigdzie nie przywiera - sprawdzamy czy dobrze obsypałaś blaszkę ;-).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/02/najprostszy-chleb-na-zakwasie-orkiszowo.html