Ciasto kokosowe Rafaello I

Ewa

Ciasta

14.04.2018 8:07

Ciasto kokosowe Rafaello I

Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru laska wanilii 150 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Mam w swoim zeszycie kilka przepisów na różnego rodzaju ciasta z kokosem, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem (uwaga, by po czasie nie uciekły ze szklanki;) ). Do ubitej piany z białek dodajemy masę żółtkową i ubijamy jeszcze chwilę, tylko do połączenia. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ubijamy dalej.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/04/14/ciasto-kokosowe-rafaello-i/