Na biszkopt: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Nie ma nic piękniejszego niż móc patrzeć na swoje dzieci, cieszyć się z każdej chwili spędzonej z nimi, z każdego uśmiechu, ocierać łezki (oby było ich jak najmniej), uczyć nowych rzeczy, patrzeć jak dorastają… i KOCHAĆ CAŁYM SERCEM <3 Co roku w ten wyjątkowy dzień na stole pojawia się tort z ulubioną postacią córeczki. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika od 180-200 stopni) przez około 45 minut. Moja mała księżniczka w tym roku idzie do szkoły, a dopiero co pamiętam jak bujałam ją na rękach do snu. Do tego poste ozdoby (w tym roku kwiatki pomagał mi układać synek), świeczka… Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. W zależności od wyrośnięcia ciasta powinno nam wyjść od 3 do 4 placków. W szczególności smakował solenizantce i jej bratu 😀 Składniki: (użyłam 24 cm tortownicy) Każda mama wie o tym najlepiej, gdy spojrzy na swoje dziecko.