Mam nadzieję, że i u Was zagości w ten weekend :) Prosty irlandzki chleb na sodzie Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [500 g białej lub 250 białej i 250 g pełnoziarnistej] ► zimne masło [30 g] ► soda oczyszczona [1 łyżeczka] ► maślanka lub kefir [400 g] ► jajko [1 sztuka] Wiem, że wielu moich czytelników też opornie podchodziło do domowego pieczywa i pierwsze swoje bułki piekło z przepisu na wielofukcyjne ciasto z 2 składników. Przełożyć na papier do pieczenia, naciąć nożem krzyżyk na środku, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem lub resztką masy jajeczno-maślankowej, którą dodaliśmy do ciasta (zebrać z dna miski). Irlandzki chleb na sodzie to idealna opcja dla opornych w kwestii pieczenia chleba – na przykład dla mnie. Ciasto na chleb sodowy nie powinno być mocno wyrobione, im mniej wyrabiania, tym lżejsze ciasto. Piec przez 50-60 minut w 200 stopniach (kiedy skórka za bardzo się zarumieni, można przykryć ją folią aluminiową do końca pieczenia). Irlandzki bochenek jest tak prosty, że nie może się nie udać :)