My dziś mamy dla Was propozycję dość klasyczną - coś w stylu spaghetti, ale nieco podrasowaną - częstujcie się ;-) Składniki (na 2 porcje) - 300 g makaronu tagliatelle, papardelle lub spaghetti - około 300 g pomidorków koktajlowych - 300 g surowych kiełbasek wieprzowych (lub mięsa mielonego) - 200 ml passaty pomidorowej - 1-2 kulki mozzarelli - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej - 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej - świeże listki bazylii - sól, pieprz - oliwa Wykonanie: Makaron to chyba najlepszy opcja na obiad: jest prosty w przygotowaniu, szybki i pyszny - w dodatku istnieje nieskończenie wiele możliwości jego przygotowania. Gdy mięso się usmaży na patelnię dodajemy passatę pomidorową oraz około 2/3 szklanki wody (można użyć tej od gotowania makaronu). Wówczas na patelnię dodajemy kiełbaski (wyjęte z osłonek) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy: papryki w proszku, sól pieprz. Na patelni podgrzewamy trochę oliwy, dodajemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli.