Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo

Agnieszka
Zupy
12.04.2018 6:44
Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo

W zupie seler naciowy można zastąpić korzennym, choć musimy przyznać, że o ile za korzennym przepadamy, a naciowy lubimy tak sobie, to jednak w tej zupie lepiej sprawdza się naciowy: ma delikatniejszy smak i jest tylko lekko wyczuwalny a poza tym ładniej wygląda w zupie. Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu) 1 cebula 3 ząbki czosnku roztarte na pastę 1 puszka całych pomidorów (400 g) Liczba porcji: 4 Pomidorowa, w której liczy się marchewka Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Robiliśmy zakupy w sobotni wieczór przed niehandlową niedzielą i sklep był wyczyszczony z produktów, jakby następnego dnia miał w Warszawę uderzyć huragan i przed kataklizmem ludzie zaopatrzyli się w zapasy. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. Dlatego jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie orzo (nie jest to powszechnie dostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem. Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Duża garść szpinaku 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Następnie otwórz puszkę z pomidorami, pokrój je na kawałki i wraz z sosem wlej do garnka. Krok 2 Zagotuj w osobnym garnku wodę – ze 3 szklanki, dodaj łyżeczkę soli, a następnie wsyp makaron orzo. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź makaron na 2 minuty przed wskazanym czasem. Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo (lub innym) to bardzo miła odmiana od naszej klasycznej pomidorowej. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć na nią cebulę, smaż przez 3 minuty. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekaj i rozejrzyj nożem na desce. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i jest bez cukru, bo słodka marchewka daje zupie odpowiednią dawkę słodyczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-wloska-zupa-pomidorowa-z-makaronem-orzo/