WYTRAWNE GOFRY Z CUKINIĄ I CHEDDAREM

Przekąski
11.04.2018 7:32
WYTRAWNE GOFRY Z CUKINIĄ I CHEDDAREM

5.0 from 2 reviews Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min Gofry na słono z cukinią i serem cheddar Author: www.cookingforemily.pl W zeszłym roku podawałam przepis na świetne czekoladowe gofry z cukinią i tym razem postanowiłam zrobić gofry z cukinią ale wytrawne więc dodałam do nich cheddar. Serves: 10 Ingredients 1 cukinia (ok 1,5 szklanki po starciu) 1 jajko ½ szklanki jogurtu naturalnego 70 g cheddara 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół (oregano, bazylia, cząber, inne ulubione) tłuszcz do smarowania formy (olej kokosowy, olej, masło) Kolega z pracy ostatnio mi powiedział, że wg. niego wytrawne gofry będą u nas nowymi burgerami i za chwilę rozmnożą się lokale serwujące wytrawne gofry na różne sposoby. bo czując w domu pieczone gofry i widząc je potem na talerzy organizm każdą komórką spodziewa się czegoś słodkiego a tu bach serem i solą po kubkach smakowych. No i w końcu w Stanach, które mnie poniekąd zainspirowały do tego przepisu, jada się je równie często w wersji wytrawnej z przeróżnymi słonymi dodatkami. Cukinię umieścić na sitku, posolić lekko, wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby odsączyć wodę. Po ok 30 minutach odsączania, docisnąć na sitku cukinię, żeby pozbawić reszty wody i dodać do ciasta wymieszać. Gofry są najlepsze na ciepło, ale można je też potem odgrzać w tosterze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2016/09/wytrawne-gofry-z-cukinia-i-cheddarem/