Zupa marchewkowa Drukuj Prep time 10 min Cook time 45 min Total time 55 min Serves: 6 Ingredients 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy kawałek imbiru ( ok 3 cm) po 1 łyżeczce: mielonego kuminu, kurkumy i cynamonu 1,2 kg marchewki 1.5 litra wywaru warzywnego 1 łyżka soku z limonki albo cytryny sól, pieprz garść soczewicy albo ryżu do zagęszczenia kolendra do posypania Instructions Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 7 minut, dodać czosnek, imbir i przyprawy – chwilę podsmażyć. Podczas pobytu szybko miałam dosyć tego specyficznego aromatu przypraw z dominującym kminem i kolendry hojnie dodawanej do potraw. Dodać marchewkę i smażyć ok 5 minut, zalać rosołem- gotować całość ok 30 minut. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Zapraszam więc na marchewkową zupę, zagęszczoną soczewicą (lub ryżem) z kminem, kurkumą i cynamonem. Do tego stopnia, że kolendra to chyba moje ulubione zioło a kmin rzymski też uwielbiam i dodaję do wielu potraw. Wcześniej z kolendrą nie miałam za wiele styczności.