Następny rozdział – Z różnych stron świata skutecznie przeniesie nas do Australii, Meksyku, czy Grecji, a książka zwieńczona została częścią – Na specjalne okazje, więc czekam już na Dzień Matki, kiedy zaserwuję placuszki z różowym kremem i bezami. Składniki (dla 2-3 osób): 2 dojrzałe banany 1 jajko (wielkość L) 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli morskiej 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 szklanki orzechów włoskich Banany rozgnieść dokładnie widelcem na papkę. Odstawić na kilka minut, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni (można delikatnie wysmarować olejem kokosowym) z obu stron na złoty kolor. ; ) Zaczynając od standardowych bananowych, czy dyniowych placuszków dochodzimy do pozycji takich jak pudding z jagodowych placuszków z malinami i nektarynkami, czy odwrócony placek a’la tarta Tatin. jęczmienne szpinakowe z kurczakiem i fetą, czy sojowe z curry z kalafiora. Przepis pochodzi z książki Placki niebanalnie K. Polkowskiej, która jest skarbnicą przepisów na placki słodkie i wytrawne, które urzekają od pierwszego wejrzenia. Kolejną część stanowią placki na słodko i czuję, że większość z nich znajdzie się w mojej kuchni