składniki: 1,5 kg karkówki 2 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól ok 1-2 kg Karkówkę doładnie oczyścić z wszelkich błonek. Mięso w przyprawach owinąć w folię aluminiową lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, u mnie stało ok 15 godzin. Ilość soli zależy od wielkości mięsa jak również wielkości naczynia w jakim będzie pieczone mięso. U mnie udało się dobrać taki kawałek akurat pod wielkość naczynia i soli zużyłam trochę ponad kilogram. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec 1,5 godziny, funkcja góra-dół. Mięso dokładnie natrzeć majerankiem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/04/karkowka-pieczona-w-soli.html