Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy

Ciasta
08.04.2018 6:57
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy

Tort pomarańczowo-cytrynowy 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Żółtka utrzeć lub ubić mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość, dodać sok i dokładnie ubić. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym (może być włoskie limoncello, cointreau, arancello). Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W rondelku z grubym dnem rozmieszać jajka i żółtka trzepaczką. Dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz otartą skórkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2018/04/zoty-tort-pomaranczowo-cytrynowy.html