I choć dynia kojarzy się raczej z okresem jesiennym, my mamy dla Was pomysł na słoneczne risotto z dynią, właśnie w wersji wiosennej :-) Składniki: ⦁ 300 g piersi z kurczaka ⦁ 1 szklanka ryżu arborio ⦁ 750 ml bulionu warzywnego ⦁ około 300 g dyni piżmowej ⦁ 1 nieduża cebula ⦁ 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej ⦁ 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej ⦁ 1 łyżeczka bazylii ⦁ sól, pieprz Wykonanie: ⦁ 1 łyżka oliwy ⦁ 1 łyżeczka kurkumy Następnie dodajemy ryż, podsmażamy 2 minuty, a następnie stopniowo dodajemy po około 1/2 szklanki bulionu i mieszamy zawartość garnka. ⦁ 1 łyżka masła ⦁ parmezan Następnie dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę dynię piżmową, podsmażamy około 3-4 minuty. Wówczas dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty parmezan (ilość według uznania). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli.