Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka masła kawałek wędzonego boczu ( ok 250 g) 2 pory 3 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%) ¾ szklanki mleka 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżeczki masła W duzym garnku zagotować ok 3 litry wody, dodać ½ łyżeczki soli i dodać ziemniaki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać boczek i smażyć aż się wytopi tłuszcz. Połączenie boczku i ziemniaków chociaż proste i trochę pospolite i przyznacie sami - genialne w smaku, a jak dodamy do tego śmietanę i pory i zapieczemy... nie może być tu skuchy. Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek w plasterkach. Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pora i podsmażyć ok 10 minut co jakiś czas mieszając. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek pokroić w plasterki. I tak jest:)To danie w charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę sałaty to od razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie. Na koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i ponownie boczek – chwilę razem przesmażyć.