Ilość pożywienia na świecie i etyka związana z pozyskiwaniem, np. mięsa zajmuje wielu naukowców na całym świecie. Zastanawiają się oni nad nowymi sposobami odżywania, które będą wydajniejsze i mniej destrukcyjne dla środowiska. Pomaga im w tym technologia, która jest w stanie zdziałać cuda w tej dziedzinie.
Jakie produkty będą jeść nowe pokolenia?
#Insekty
Dla części świata jedzenie robaków jest obrzydliwe. Jednak ponad 2 miliony ludzi zajada się insektami ze smakiem. Szczególnie w krajach azjatyckich. Insekty zawierają dużo ławo przyswajalnego białka i minerałów. Naukowcy prowadzą badania nad wykorzystaniem insektów w przygotowywaniu nowych potraw.
#Glony
Glony zawierają mnóstwo potrzebnych człowiekowi substancji odżywczych. Nic więc dziwnego w tym, że naukowcy już zastanawiają się, jak je wykorzystać. Pomysł obejmuje łatwą produkcję glonów we własnych domach.
#Mięso z laboratorium
To już się dzieje. Produkcja mięsa w laboratorium jest już na wysokim etapie. Bez problemu radzi sobie z tym firma Memphis, która hoduje mięso z komórek macierzystych.
#Żywność z drukarki
Drukarki 3D są przełomem. Potrafią wdrukować wszystko i idealnie odzwierciedlić wszystkie właściwości fizyczne i chemiczne. Bez problemu drukują również odżywcze jedzenie.
#Jadalne butelki
Naukowcy wpadli na pomysł wyprodukowania jadalnych butelek. Mają one być stworzone z glonów i przeznaczone do przechowywania napojów i innych płynów. Co ciekawe, produkcja takiej butelki ma być o wiele tańsza, niż tej plastikowej.
#Dźwięki na apetyt
Dzięki odpowiednim dźwiękom jesteśmy w stanie wprowadzić się w dany nastrój. Dźwięki wpływają również na apetyt. Pomysł polega na tym, aby za pomocą odpowiednich dźwięków sprawić, że dane jedzenie smakuje nam o wiele bardziej, dzięki czemu nie musimy go solić i dodawać innych szkodliwych polepszaczy smaku.
#Sztuczne owoce morza
Naukowcy planują tworzenie owoców morza w laboratorium. Oczywiście bez udziału żywych tworzeń. Powstały już krewetki z alg morskich.
#Dieta DNA
Dzięki badaniom DNA będzie można dobrać idealną dla siebie dietę. Nie jest to jednak wielkie zaskoczenie, ponieważ już dziś niektóre firmy oferują takie badania, ich interpretację i opracowanie diety.