Granat to naprawdę bardzo ciekawy i zdrowy owoc.
Nadaje się do deserów, ciast, a także do sałatek i wytrawnych dań.
Ma dość specyficzny wyrazisty smak, ale za to zawiera bardzo dużo wartości odżywczych.
Należy pamiętać, że sok z granatu to prawdziwe źródło zdrowia!
Poniżej prezentujemy właściwości zdrowotne tego owocu.
POPRAWIA KRĄŻENIE – skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także podwyższa poziom hemoglobiny i redukuje złogi zwapnienia.
DZIAŁA ODMŁADZAJĄCO – świetnie poprawia ukrwienie skóry. Działa regenerująco na skórę.
Za sprawą kwasu elagowego zapobiega utracie wody – wzmacnia ściany komórek.
Dodatkowo granat ma wpływ na gęstość skóry i wygładza zmarszczki.
ZAPOBIEGA CUKRZYCY – zawiera dużą ilość kwasu linolowego co zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.
WSPIERA PROCESY TRAWIENNE – zapobiega różnym dolegliwościom takim jak biegunka, wzdęcia czy nudności.
DZIAŁA ANTYNOWOTWOROWO – owoc ten zawiera bardzo wiele przeciwutleniaczy, które niwelują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych.
DZIAŁA ANTYSTRESOWO – jedzenie granatu obniża poziom kortyzolu czyli hormonu stresu.
DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE I PRZECIWWIRUSOWO – jedzenie tych owoców wspiera naszą odporność dzięki czemu rzadziej łapie nas przeziębienie.
AFRODYZJAK – skutecznie pobudza libido i polepsza jakość naszego życia seksualnego.