W siemieniu lnianym, czyli maleńkich nasionach lnu, ukryta jest wielka moc. Poza licznymi właściwościami odżywczymi, siemię pozytywnie wpływa na zdrowie: obniża poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, wspiera układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm, poprawia wygląd cery, włosów i paznokci. Dowiedz się, co się stanie z Twoim organizmem, jeśli regularnie będziesz pić siemię lniane.
Wielka moc ukryta w małym nasionku
Siemię lniane ma wiele właściwości odżywczych. Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza aż 3 g błonnika, co stanowi około 10% zalecanej dziennie porcji spożycia.
W swoim składzie ma mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, lignanów, witamin A,C,D,E, K, B6, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Uznawane jest za superfoods i warto włączyć je do swojej codziennej diety. Jaką moc ma siemię lniane?
Jakie właściwości zdrowotne ma siemię lniane?
Siemię lniane było cenione od tysięcy lat w medycynie ze względu na swe szerokie lecznicze właściwości.
- Siemię pozwala kontrolować poziom glukozy, obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zmniejsza stan zapalny jelit i zapobiega zaparciom.
- Przyspiesza metabolizm, zapewnia uczucie sytości i z tego powodu warto je stosować na diecie.
- Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, chroni przed infekcjami gardła i problemami żołądkowymi.
- Siemię lniane chroni przed nowotworami, przeciwdziała zwłaszcza rakowi piersi, endometrium, jajników, prostaty oraz jelita grubego.
- Dzięki zawartości lignanów, związków o właściwościach naturalnych hormonów fitoesterogenów, przeciwdziała uciążliwym objawom menopauzy, takim jak uderzenia gorąca.
- Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Zmniejsza się wypadanie włosów, rosną szybciej, oprócz tego stają się gęstsze, nawilżone, gładkie i bardziej lśniące. Paznokcie rosną szybciej, płytki są twarde i mocne. Cera jest bardziej promienna, rozświetlona oraz pełna blasku.
Jak spożywać siemię lniane?
Siemię można stosować w postaci całych ziaren lub mielone. Warto sięgać po siemię zmielone, ponieważ jego odżywcze składniki są wtedy bardziej dostępne dla organizmu.
Wskazówka!
Siemię powinno mielić się tuż przed spożyciem, ponieważ zawarty w nim tłuszcz szybko się utlenia, przez co traci część właściwości.
Pij codziennie rano siemię lniane
Jedną łyżkę siemienia zalej 150 ml gorącej wody. Poczekaj około 15 minut aż nasiona napęcznieją, a napar ostygnie i pij każdego dnia na czczo.
Dodawaj do potraw każdego dnia
Ziarenka można dodawać do owsianek, jogurtów, kanapek, sałatek lub koktajli. Nie powinniśmy spożywać więcej, niż 50 g siemienia w ciągu dnia.