Jakość produktów spożywanych przez Polaków trochę się polepszyła przez ostatnie kilka lat. Mamy coraz większą świadomość na temat żywienia oraz produktów. Coraz częściej też zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne dla naszego zdrowia jest odżywianie i jak wiele chorób możemy uniknąć odżywiając się prawidłowo.
Niestety, zmiana nawyków Polaków nie jest jeszcze na tyle duża, by można było stwierdzić, że mamy zdrowsze społeczeństwo. Wiedza teoretyczna, a praktyka to dwie różne sprawy. Pomimo tego, że promowana jest wiedza na temat prawidłowego sposobu odżywiania, mało kto jest w stanie na tyle się zmotywować, aby w codziennym natłoku obowiązków znaleźć jeszcze czas na analizowanie składu produktów oraz gotowanie kilku zdrowych posiłków. Najbardziej cierpi na tym wątroba.
Z tego względu warto raz na jakiś czas oczyścić wątrobę z toksyn, nawet jeśli nie czujmy wyraźnych objawów jej złego funkcjonowania. Wątroba daje się we znaki na długo po tym, jak coś złego zaczyna się z nią dziać.
W tym celu codziennie przez okres miesiąca należy pić oczyszczający napój, który wspomoże pracę wątroby i metabolizowanie tłuszcz. Składniki:
-2 szklanki wody
-Sok i skórka z jednej cytryny
-Szklanka świeżej mięty
-Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
-Łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
-Wlej wodę do garna i zagotuj.
-Do wrzątku wsyp liście mięty i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty.
-Poczekaj aż napój wystygnie i dodaj resztę składników (skórkę z cytryny zetrzyj).
-Tak przygotowany napój pij do śniadania lub na czczo.