Jeśli jeszcze nie wiecie na jaki mazurek się zdecydować polecam moje wypróbowane przepisy na mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy, mazurek wiśniowo-migdałowy oraz mazurek orzechowo-jabłkowy. |Mazurek Składniki na kruche ciasto: - 100 g mąki krupczatki - 120 g maki pszennej - 100 g chłodnego masła - 40 g cukru pudru - 1 małe jajko Dodatkowo: - kwaskowy dżem np.: wiśniowo-malinowy - kolorowe jajeczka, posypka - lukier - zielone listki melisy lub mięty Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Składniki na masę chałwową: - 200 g chałwy waniliowej - 50 g masła - 100 ml śmietany kremówki (30%) Kruche ciasto posmarować dżemem wiśniowo-malinowym, na wierzch wylać jeszcze ciepłą masę chałwową. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem wiśniowo – malinowy i masa chałwowa – słodka, ale nieprzesłodzona. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20 – 25 minut. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy na tartę o średnicy około 21 cm (lub wyciąć kształt jajka). W piekarniku upiec także ciastka w kształcie motyli, piec około 12 – 15 minut. Uformować kulę i odstawić do schłodzenia na 30 – 60 minut. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne, dosypać jeszcze trochę mąki. U mnie zawsze ciasto kruche jest mocno spieczone bo takie lubimy.