Niestety, nie wszyscy producenci żywności są z nami szczerzy. Warto dokładnie czytać skład produktów, które mamy zamiar zjeść lub podać naszym dzieciom.
#Ser żółty
Wiele serów żółtych zamiast mleka zawiera białko serwatkowe lub olej palmowy. To obniża koszty produkcji i przyspiesza cały proces. Na takich produktach nie powinno być napisu „ser”.
#Sos serowy
Większość sosów serowych nawet nie leżało obok prawdziwego sera. Swój smak zawdzięczają sztucznym aromatom.
#Czekolady i batoniki z orzechami
Większość tego typu produktów zawiera 3-5 orzechów. Orzechy zostały rozdrobnione, aby sprawić wrażenie, że jest ich o wiele więcej.
#Nuggetsy z kurczaka
W nuggetsach z popularnych restauracji znajduje się ok. 50% zmielonego kurczaka. Druga połowa to soja i inne dodatki.
#Kawa rozpuszczalna
Proces produkcji kawy rozpuszczalnej pozbawia ziarna smaku i aromatu. Z tego powodu konieczne jest dodawanie sztucznego wypełniacza i aromatu.
#Herbata z butelki
W rzeczywistości popularne herbaty w butelkach zawierają ok. 1% prawdziwej herbaty. Resztę stanowi cukier, sztuczne aromaty i barwniki.
#Masło
Nie każde masło jest masłem. Często dodaje się do niego olej palmowy, które jest dużo tańszy i niezdrowy.
#Mrożone jedzenie
Do mrożonych produktów często dodawana jest woda, która znacząco wpływa na wagę produktu. Po rozmrożeniu zostaje nam połowa mięsa, krewetek lub warzyw. W ten sposób jesteśmy oszukiwani.
#Woda butelkowa
Często woda z butelki jest zwykłą wodą z kranu. Warto więc sprawdzić stan wody z kranu w swoim mieście i dowiedzieć się, czy nadaje się do picia. Zaoszczędzimy w ten sposób mnóstwo pieniędzy.
#Większe opakowanie wcale nie jest większe
Warto sprawdzać rzeczywistą wagę produktu. Często bowiem tylko napis na opakowaniu się zmienił. Kiedy widzimy napisz „nowe, większe opakowanie” sprawdźmy, czy rzeczywiście samego produktu jest więcej.