Kolagen – jakie produkty go zawierają i czy warto go spożywać?

Agnieszka
Dieta i żywienie
27.03.2018 12:51
Kolagen – jakie produkty go zawierają i czy warto go spożywać?

Kolagen jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie stawów, jędrność skóry i wiele innych ważnych procesów w naszym organizmie. Choć dziś bez problemu możemy kupić w aptece suplement kolagenowy w proszku i tabletkach, najzdrowszy kolagen znajduje się w produktach spożywczych.

Dlaczego warto spożywać jak najwięcej kolagenu?

Zdjęcie Kolagen – jakie produkty go zawierają i czy warto go spożywać? #1

fot. shutterstock

#Lepsza jakość mięśni

Kolagen warto spożywać szczególnie wtedy, kiedy ćwiczymy. Dzięki niemu mięśnie szybciej i lepiej się regenerują nabierając pożądanego kształtu. Mięśnie są jędrniejsze i bardziej elastyczne.

#Zapobiega tworzeniu się blizn

Kolagen przyspiesza gojenie się ran i powstawanie blizn. Osoby, które zmagają się z trądzikiem powinny wprowadzić do diety produkty zawierające kolagen, ponieważ może to uchronić ich skórę przed powstaniem blizn potrądzikowych.

#Zdrowie stawów

Kolagen pozwala na utrzymanie prawidłowego nawilżenia stawów. Brak nawilżenia i elastyczności stawów prowadzi do odczuwania bólu podczas poruszania się, a w niektórych przypadkach konieczna jest nawet operacja. Brak kolagenu sprawia, że stawy podczas poruszania się ścierają się, co z kolei prowadzi do powstawania stanów zapalnych.

#Jędrna skóra

Kondycja skóry w dużej mierze zależy od kolagenu. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie zmniejsza się, co powoduje wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek.

Zdjęcie Kolagen – jakie produkty go zawierają i czy warto go spożywać? #2
fot. shutterstock

GDZIE ZNAJDZIEMY NAJWIĘCEJ KOLAGENU?

Zdecydowanie najwięcej kolagenu znajdziemy w galaretach mięsnych oraz rybnych i golonce. Jednak zawierają go również warzywa i inne produkty:

-Zielone warzywa liściaste

-Sardynki

-Ostrygi

-Truskawki

-Mięso kurczaka

-Ryby

Pomimo tego, że kolagen w tabletkach z apteki nie jest tak dobrze przyswajalny, warto sięgnąć po niego w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na kolagen (np. ból stawów). Należy jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem, aby ustalić odpowiednią dawkę.

Pamięta również o tym, że kolagen nie będzie przyswajany przez organizm, jeśli nie dostarczymy mu odpowiedniej ilości witaminy C. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania się kolagenu w organizmie.