Kolagen jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie stawów, jędrność skóry i wiele innych ważnych procesów w naszym organizmie. Choć dziś bez problemu możemy kupić w aptece suplement kolagenowy w proszku i tabletkach, najzdrowszy kolagen znajduje się w produktach spożywczych.
Dlaczego warto spożywać jak najwięcej kolagenu?
fot. shutterstock
#Lepsza jakość mięśni
Kolagen warto spożywać szczególnie wtedy, kiedy ćwiczymy. Dzięki niemu mięśnie szybciej i lepiej się regenerują nabierając pożądanego kształtu. Mięśnie są jędrniejsze i bardziej elastyczne.
#Zapobiega tworzeniu się blizn
Kolagen przyspiesza gojenie się ran i powstawanie blizn. Osoby, które zmagają się z trądzikiem powinny wprowadzić do diety produkty zawierające kolagen, ponieważ może to uchronić ich skórę przed powstaniem blizn potrądzikowych.
#Zdrowie stawów
Kolagen pozwala na utrzymanie prawidłowego nawilżenia stawów. Brak nawilżenia i elastyczności stawów prowadzi do odczuwania bólu podczas poruszania się, a w niektórych przypadkach konieczna jest nawet operacja. Brak kolagenu sprawia, że stawy podczas poruszania się ścierają się, co z kolei prowadzi do powstawania stanów zapalnych.
#Jędrna skóra
Kondycja skóry w dużej mierze zależy od kolagenu. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie zmniejsza się, co powoduje wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek.
GDZIE ZNAJDZIEMY NAJWIĘCEJ KOLAGENU?
Zdecydowanie najwięcej kolagenu znajdziemy w galaretach mięsnych oraz rybnych i golonce. Jednak zawierają go również warzywa i inne produkty:
-Zielone warzywa liściaste
-Sardynki
-Ostrygi
-Truskawki
-Mięso kurczaka
-Ryby
Pomimo tego, że kolagen w tabletkach z apteki nie jest tak dobrze przyswajalny, warto sięgnąć po niego w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na kolagen (np. ból stawów). Należy jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem, aby ustalić odpowiednią dawkę.
Pamięta również o tym, że kolagen nie będzie przyswajany przez organizm, jeśli nie dostarczymy mu odpowiedniej ilości witaminy C. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania się kolagenu w organizmie.