Ceny masła idą w górę – jeżeli nie chcesz wydawać na nie tyle pieniędzy to spróbuj wykonać je samodzielnie w domu.
Do produkcji domowego masła musisz użyć surowej, tłustej śmietanki.
500 ml surowej śmietanki należy miksować przez 10 minut przy użyciu robota kuchennego.
Po tym czasie zauważysz, że jej konsystencja zmieniła się – zaczęły pojawiać się grudki masła, które są oddzielone od płynu.
Miksujemy dalej w celu powiększenia się tych grudek – zauważamy, że płyn robi się coraz bardziej wodnisty.
Następnie odcedzamy grudki przy użyciu durszlaku i ponownie miksujemy przy pomocy robota kuchennego – tym razem grudki zalewamy lodowatą wodą.
Dzięki temu masło w lodówce będzie dłużej świeże.
Wodę z masłem miksujemy przez pół minuty i odcedzamy.
Masło należy przełożyć do szczelnego słoika i wstawić do lodówki.
Dopraw masło według uznania solą, papryką, sezamem, ziołami lub inną ulubioną przyprawą.