Kolagen jest najważniejszym białkiem w ludzkim organizmie. Jest on głównym budulcem tkanki łącznej, odpowiada więc za kondycję organów, odporności oraz skóry. Nasz organizm sam produkuje kolagen, jednak w pewnym momencie produkuje go zbyt mało niż zużywa. Pierwszymi oznakami niedoboru kolagenu są właśnie zmarszczki, a później inne problemy zdrowotne – na przykład choroby stawów.
Kolagen najlepiej jest stosować od zewnątrz i od wewnątrz jednocześnie. Jednym z najłatwiejszych sposobów jest po prostu kupienie dobrej jakości kremu z kolagenem. Jednak i tak nie łatwo jest znaleźć kosmetyk z większym niż kilka procent stężeniem tej substancji. Czysty kolagen można również kupić i spożywać, wiąże się to jednak z kosztem kilkudziesięciu lub nawet kilkuset złotych. Na szczęście można znaleźć go też w pożywieniu. Gdzie?
-galaretki z nóżek wieprzowych i cielęcych
-galaretki i zupy z kurzych łapek
-galaretki owocowe
-ryby w galarecie
-sproszkowana chrząstka i płetwa rekina
-gotowane chrząstki i głowizny
-golonki
Proces uzupełniania kolagenu należy wspomóc. Trzeba stymulować organizm do jego produkcji. Najlepiej zacząć od czynników, które hamują produkcję kolagenu – zła dieta, brak ćwiczeń, palenie oraz alkohol.