Jajka powinny być jednym z podstawowych produktów w naszej diecie. Są źródłem witaminy wapnia i cennej witaminy D, oraz dawkę DOBREGO cholesterolu. Są wykorzystywane do bardzo wielu dań począwszy od wytrawnych aż po desery.
Niestety, jajko to jeden z najbardziej uczulających produktów. Jest jednak kilka produktów, które świetnie sprawdzą się jako zamiennik. Poznaj kilka z nich!
# Galaretka z chia
Sprawdzi się jako substancja wiążąca np. do panierek i ciast kruchych.
Przygotowanie:
Zalać jedną łyżkę nasion chia 3 łyżkami gorącej wody i pozostawić do napęcznienia (ok. 30 min.)
1 łyżka galaretki odpowiada 1 jajku. Pamiętaj, żeby nie używać do lekkich ciast- może sowodować zakalec.
# Płatki owsiane
Mają podobne właściwości co galaretka z chia, jednak ze względu na konsystencję lepiej sprawdzą się przy wypiekach.
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze lub Thermomixie i zalewamy proporcjonalnie: na jedną łyżkę zmielonych płatków przypadają 3 łyżki gorącej wody i odstawiamy na 3 minuty. Taka porcja odpowiada jednej sztuce jajka.
# Masło orzechowe
Sprawdza się przy deserach- doskonale wiąże ze sobą składniki. Nadaje specyficzny smak orzeszków ziemnych, co nada wypiekom konkretnego smaku. 1 jajko= 3 łyżki masła orzechowego.
# Żelatyna lub agar-agar
Stosowana głównie przy wypiekach. Jest niesłodzona i nie zawiera żadnych aromatów, dzięki czemu (np. w porównaniu z masłem orzechowym) nie nadaje smaku. Agar-agar to jej wegański odpowiednik. Aby zastąpić jedno jajko należy zmieszać 1 łyżkę żelatyny z 1 łyżką letniej (nie wrzącej) wody. Świetnie zwiąże masę ciasta, zagęści wszelkiego rodzaju musy i galaretki.
# Banany
Wykorzystujemy je przy wszelkiego rodzaju placuszkach, naleśnikach, słodkich muffinach i ciastach. Aby zastąpić jedno jajko należy rozgnieść pół banana i dodać je do naszej potrawy.
#Mus jabłkowy
W porównaniu do większości zamienników ma za zadanie rozluźnić i nawilżyć ciasto. Na jedno jajko przypadają 3 łyżki musu. Pamiętaj, że zawiera dużo cukru, dlatego uważaj, bo twoje ciasto może wyjść za słodkie.