Kolagen jest niezwykle ważnym dla naszego zdrowia białkiem. Nadaje on elastyczność i jędrność naszej skórze. Zmarszczki i wiotkość skóry są rezultatem niewystarczającej ilości kolagenu w organizmie. Warto więc jak najwcześniej zwrócić uwagę na to, aby wspomagać jego produkcję za pomocą odpowiedniej diety.
Kolagen jednak nie odpowiada jedynie za nasz wygląd. Buduje on:
-Kości
-Mięśnie
-Skórę
-Ścięgna
-Naczynia krwionośne
-Zęby
-Ściany jelit
Jakie produkty spożywcze sprzyjają zwiększonej produkcji kolagenu?
#Jagody
Jagody zawierają wiele fitoskładników, które wzmacniają włókna kolagenowe. Dzięki temu zapobiegają utracie kolagenu ze skóry, kości i innych części naszego organizmu.
#Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste zawierają sporą dawkę witaminy A i C. Oznacza to, że spożywając je stymulujemy nasz organizm do większej produkcji kolagenu.
#Czosnek
Czosnek zawiera siarkę, która również stymuluje organizm do produkcji kolagenu. Dodatkowo, tauryna zawarta w czosnku wspomaga proces regeneracji włókien kolagenowych.
#Jajka
Jako, że jajka są źródłem protein i one powinny się znaleźć w kolagenowej diecie. Proteiny niezbędne są do produkcji włókien kolagenowych oraz do ich regeneracji.
#Witamina C
Doskonałym zapobieganiem utraty kolagenu jest również suplementacja witaminą C. W przypadku tej witaminy nie warto wierzyć we wskazaną dzienną dawkę do spożycia, jest ona zdecydowanie zaniżona. Witaminy C możemy spożywać dziennie nawet 1000 mg. Dostępne są takie dawki w aptekach i warto przez kilka miesięcy w roku właśnie takie dawki przyjmować.