Produkty spożywcze, które wspomagają produkcję kolagenu. Czas włączyć je do diety

Agnieszka
Dieta i żywienie
15.02.2018 15:56
Produkty spożywcze, które wspomagają produkcję kolagenu. Czas włączyć je do diety

Kolagen jest niezwykle ważnym dla naszego zdrowia białkiem. Nadaje on elastyczność i jędrność naszej skórze. Zmarszczki i wiotkość skóry są rezultatem niewystarczającej ilości kolagenu w organizmie. Warto więc jak najwcześniej zwrócić uwagę na to, aby wspomagać jego produkcję za pomocą odpowiedniej diety.

Kolagen jednak nie odpowiada jedynie za nasz wygląd. Buduje on:

-Kości

-Mięśnie

-Skórę

-Ścięgna

-Naczynia krwionośne

-Zęby

-Ściany jelit

Zdjęcie Produkty spożywcze, które wspomagają produkcję kolagenu. Czas włączyć je do diety #1
fot. shutterstock

Jakie produkty spożywcze sprzyjają zwiększonej produkcji kolagenu?

#Jagody

Jagody zawierają wiele fitoskładników, które wzmacniają włókna kolagenowe. Dzięki temu zapobiegają utracie kolagenu ze skóry, kości i innych części naszego organizmu.

#Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste zawierają sporą dawkę witaminy A i C. Oznacza to, że spożywając je stymulujemy nasz organizm do większej produkcji kolagenu.

Zdjęcie Produkty spożywcze, które wspomagają produkcję kolagenu. Czas włączyć je do diety #2
fot. shutterstock

#Czosnek

Czosnek zawiera siarkę, która również stymuluje organizm do produkcji kolagenu. Dodatkowo, tauryna zawarta w czosnku wspomaga proces regeneracji włókien kolagenowych.

#Jajka

Jako, że jajka są źródłem protein i one powinny się znaleźć w kolagenowej diecie. Proteiny niezbędne są do produkcji włókien kolagenowych oraz do ich regeneracji.

#Witamina C

Doskonałym zapobieganiem utraty kolagenu jest również suplementacja witaminą C. W przypadku tej witaminy nie warto wierzyć we wskazaną dzienną dawkę do spożycia, jest ona zdecydowanie zaniżona. Witaminy C możemy spożywać dziennie nawet 1000 mg. Dostępne są takie dawki w aptekach i warto przez kilka miesięcy w roku właśnie takie dawki przyjmować.