Składniki: Ciemna i jasna pianka: 8 białek 200 g cukru 200 g masła 30 g żelatyny 125 ml wody sok z 1/2 cytryny tabliczka mlecznej czekolady tabliczka białej czekolady Polewa: 4 łyżki kakao 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 7 łyżek śmietanki 30% płaska łyżka żelatyny 50 ml wrzątku Przygotowanie: Polewa czekoladowa: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, dodać masło, kakao oraz cukier. Do masy z białej czekolady dodać resztę ubitych białek i delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki. Zrobić białą bezową pianę, analogicznie jak ciemną: 100 g masła rozpuścić i zdjąć z palnika. Na ciemną masę białkową wylać jasną pianę z białek, wierzch wyrównać. W między czasie ubić na sztywno białka (ważne, aby były one ciepłe bo szybciej się ubiją), a pod koniec ubijania dodać cukier. 1/2 polewy wylać na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Masło zdjąć z palnika, dodać do niego 1/2 napęczniałej żelatyny. Jeszcze chwilę (około 2 minuty) miksować całość na największych obrotach, tak aby cukier się rozpuścił. 1. Rozpuścić masło, śmietanę kremówkę z kakao i cukrem 2. Bezowe pianki: Żelatynę rozpuścić w wodzie z sokiem cytrynowym i pozostawić, aby napęczniała. Do masy czekoladowej dodać 1/2 ubitych białek i delikatnie połączyć składniki za pomocą łyżki. Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru 6. Całość delikatnie rozsmarować Poprzedni 1 z 19 Następny Jaki kolejny deser chcielibyście, abym dla Was zrobiła? Następnie dodać tabliczkę białej czekolady i całość rozpuścić. Dodać resztę piany z białek 16. Następnie dodać tabliczkę mlecznej czekolady i całość rozpuścić. Dodać do niego resztę napęczniałej żelatyny i wymieszać składniki. Ciemną bezową pianę przelać na blaszkę, wyrównać i schłodzić w lodówce.