Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [260 g / 2 szklanki] ► masło [250 g] ► cukier puder [60 g / 1/2 szklanki] ► kajmak [200 g / 1/2 małej puszki] ► czekolada deserowa [200 g / 2 tabliczki] ► śmietanka kremówka 30% [100 g] Prosta dekoracja: pół tabliczki białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikfofali, nakładać łyżeczką małe owalne kropeczki (a’la bazie) i połączyć je w całą ,,łodyżkę za pomocą wykałaczki. Jest z gatunku tych ,,wypasionych, chrupiące, maślane ciasto jest pokryte 3 przepysznymi warstwami i naprawdę smakuje i wygląda jak kawał roboty, choć w rzeczywistości przygotowanie jest banalnie proste! Przygotowanie Zimne masło pokroić w kostkę i posiekać w misce nożem razem z cukrem pudrem. 3/4 ciasta wylepić spód, 1/4 ciasta rozwałkować na paski o szerokości ok. 3-4 cm i wyłożyć nimi brzegi mazurka. Dodać mąkę oraz 4-5 łyżek zimnej wody, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Spód mazurka posmarować dżemem, na górę delikatnie nałożyć kajmak (przed nałożeniem przekładam do osobnej miseczki i mieszam intensywnie,a by stał się bardziej kremowy). Zniknie z wielkanocnego stołu w ekspresowym tempie, gwarantuję :) Ulubiony, łatwy mazurek Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby po 2 przeciwległych bokach papier odstawał odrobinę poza wysokość blaszki – ułatwi to wyciąganie spodu.