Bakłażan Zapiekany z Serem i Sosem Pomidorowym

Joanna
Zapiekanki
26.03.2018 4:18
Bakłażan Zapiekany z Serem i Sosem Pomidorowym

Kolejną warstwę tak samo – nakładamy bakłażan, następnie sos pomidorowy i na samą górę sery parmezan i mozzarella; - Zapiekankę pieczemy w 175 stopniach C przez 35 min lub do czasu aż się zarumieni na złoto; Po tym czasie bakłażan wypuści wodę którą należy wylać do zlewu; - Talarki bakłażana obtaczamy w rozbitym jajku i płatkach kukurydzanych – obsmażamy lekko na patelni; - Dno blaszki należy posmarować sosem pomidorowym. Sos Pomidorowy Świeże pomidory i pomidory z puszki podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. Bezmięsna zapiekanka o pysznie pomidorowy smaku lekko orzeźwionym świeżą bazylią – doskonała na obiad lub lunch. Zapiekanka zawiera pomidory które dostarczają spore ilości likopenu – likopen to fitozwiązek należący do grupy karotenoidów który pomaga neutralizować wolne rodniki. - Kroimy bakłażan w talarki, solimy i odstawiamy na około 20-30 min do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2018/03/26/baklazan-zapiekany-z-serem-i-sosem-pomidorowym/