Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach C około 15-25 minut lub do upieczenia; Pomidorki kroimy na pól, solimy i dodajemy pieprz – pieczemy około 15-25 minut lub do lekkiego upieczenia; Bakłażan mieszamy z pomidorem dodajemy bazylię i starty parmezan; Share this: W bakłażanie znajdziemy dwa rodzaje błonnika rozpuszczalny i nierozpuszczalny; rozpuszczalny zmniejsza absorbcje cholesterolu i wskaźnik złego cholesterolu LDL , tym samym inkorporacja produktów obfitujących w ten komponent może zmniejszać ryzyko zachorowalności na choroby serca. Ser parmezan Bakłażan kroimy w kostkę – solimy i pozostawiamy w lodówce na 15-30 minut. Dieta bogata w antocyjany które możemy znaleść m.in. w fioletowej skórce bakłażana może zmniejszać ryzyko zachorowalności na choroby serca. W tym owocu znajdziemy też witaminę C która poprawia wygląd naszej skóry i pomaga produkować dopaminę – neuroprzekaźnik który dba o nasze samopoczucie. Wylewamy wodę z bakłażana – dodajemy oliwą z oliwek , i drobno pokrojony czosnek. Bakłażan to jeden z moich ulubionych owoców – jest bardzo sycący i tłuściutki, idealnie pasuje do pomidorów , bazylii i serów. Z bakłażanem warto się zaprzyjaźnić – jest niskokaloryczny do tego zawiera wiele właściwości odżywczych.