Z pewnością sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach czy podczas świąt (aczkolwiek należy pamiętać, że tego typu sałatki dobrze jest przygotować w dniu planowanego podania, choć u mnie nawet na drugi dzień sałatka dobrze smakowała:) ) kilka garści rukoli 150-200 g wędzonego na gorąco łososia 1 ogórek tzw wąż 1 dojrzałe awokado (u mnie to z czarną skórką) 5 jajek 3-4 łyżki jogurtu greckiego opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sok z cytryny do smaku sól, pieprz, cukier Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki (możemy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny, by nie ciemniało). Sałatka na bazie zielonych składników: wyrazistej rukoli, awokado i ogórka, z kawałkami wędzonego na gorąco łososia oraz cząstkami jajek. Na rukoli układamy kolejno: ogórka, awokado, kawałki wędzonego łososia oraz cząstki ugotowanych na twardo jajek. Sałatę myjemy, osuszamy, po czym rozkładamy na talerzu, na którym będziemy sałatkę serwować. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.