Szarlotka na biszkopcie z kremem

Anna
Ciasta
25.03.2018 10:48
Szarlotka na biszkopcie z kremem

Biszkopt: - 5 białek, - 5 żółtek, - ok.3/4 -1 szklanki mąki tortowej, - 3/4 szklanki cukru, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 5 łyżek oleju, - szczypta soli. Krem: - 250 g mascarpone (schłodzone), - ok. 400 g śmietany 36% (schłodzona), - 1-2 łyżki cukru (do smaku). ! Składniki: - 1 duży słoik jabłek na szarlotkę (ok. 2 kg kwaśnych, startych i podgotowanych jabłek), - 1 galaretka cytrynowa (Winiary), - 1/2 cytryny (sok do nasączenia biszkoptu), - 1/2 tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady (wiórki). Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 równe części (użyłam 1 blatu, resztę można zamrozić lub zrobić cake popsy, lub inne ciasto). Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem do góry nogami, odwróciłam na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia. Delikatna, lekka szarlotka na biszkopcie z kremem na bazie śmietany i mascarpone pyszności! Biszkopt przekrajamy na 3 części, czasem jak mniej wyrośnie na 2 części. Wykonanie: Aby biszkopt wyszedł idealny, należy postępować zgodnie z przepisem, a po upieczeniu od razu odwrócić tortownicę z ciastem do góry nogami. Krem: Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem. 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Na następny dzień, przed samym podaniem trzemy czekoladę posypujemy wierzch szarlotki. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, trzemy na dużych oczkach tarki. Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/ desce do krojenia i stygnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2018/03/szarlotka-na-biszkopcie.html