Jest bardzo lekkie i puszyste, uważajcie, żeby nie uciekło Wam z foremki, bo rośnie jak szalone 😀. Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Składniki: 500 - 600 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g domowego cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu z piekarnika , trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy. Piekę je w różnych formach, kształtach i wersjach smakowych; zarówno na wytrawnie, jaki na słodko. Ciasto jest przygotowane na sporej ilości żółtek, ma piękny kolor i doskonałe smakuje, nawet bez bakalii. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Gdy całkowicie wystygnie posypujemy ją cukrem pudrem. na 2 foremki o średnicy 21 cm. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Żółtka miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. W ogóle u nas w domu bardzo lubimy ciasto drożdżowe. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.