i Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami, to idealny przepis na pyszne letnie ciacho.
🍴 Cudownie Puszyste Ciasto na Maślance z Truskawkami i Borówkami
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 60g
- Białka: 8g
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka borówek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przepis
Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu maślanki, która dodaje ciastu niesamowitej puszystości. Prosty przepis, składniki, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni i niewielka ilością pracy sprawią, że ciasto na maślance stanie się Twoim ulubionym przepisem na szybki i efektowny deser. Owoce dodają ciastu świeżości, a ich kwaskowaty smak wspaniale komponuje się z delikatnym słodkim smakiem ciasta. To ciasto jest tak dobre, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Zachwycisz nim zarówno swoją rodzinę jak i gości. Ciasto na maślance z owocami będzie również fantastycznym rozwiązaniem na letnie popołudnie czy piknik. Spróbuj, a na pewno się do niego wróci!
- Pierwszym krokiem jest podgrzanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza i przygotowanie formy do pieczenia ciasta, smarując ją masłem lub olejem roślinnym.
- W miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
- W dużej misce ubijaj jajka z cukrem, aż uzyskają one jasny kolor i puszystą konsystencję. Następnie dodaj do nich maślankę i olej roślinny, mieszając do połączenia się składników.
- Dodaj do mokrych składników wcześniej przygotowane suche składniki. Mieszaj delikatnie, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
- Na koniec dodaj umyte i osuszone owoce do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut lub do momentu, aż ciasto będzie złote i łyżeczka włożona w ciasto wyjdzie sucha.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto do ostygnięcia na około 20 minut.