Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżki miodu naturalnego - 100 g masła lub margaryny - 100 g cukru - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: - 300 g orzechów włoskich (łuskanych) - 100 g cukru - 100 g masła lub margaryny - 2 łyżki miodu naturalnego Krem do przełożenia: - 100 g cukru pudru - 500 ml mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 200 g masła Ciasto orzechowe z kremem najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem, wtedy będzie dobrze się kroić, a placki miodowe zdążą przesiąknąć kremem. Ciasto: - Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 2 równe części. - W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i chwilę gotować, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy (ciągle mieszać). Ciasto tworzą niezbyt słodkie miodowe placki przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu. - Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną masę z mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozmieszane mąki i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do zgęstnienia. - Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. - Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami.