Wykorzystałam około 8 plastrów sera (w tym 3-4 duże plastry sera tylżyckiego na wyłożenie dna blaszki, i 4 plastry mniejszej goudy na wierzch – który po wyjęciu rolady z formy, był jej spodem;)), 4 duże jajka i około 120 g szynki z indyka. Zdecydowanie warto ją przygotować:) 600 ml bulionu (u mnie wywar z 2 kostek drobiowych, bo niestety nie miałam swojego) 13 płaskich łyżeczek żelatyny ser gouda w dużych plastrach 4-5 jajek cienkie plasterki szynki drobiowej 1-2 łyżki octu (użyłam octu jabłkowego) sól morska Po tym czasie wyjmujemy z formy (w tym celu należy keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie). Następnie na dnie formy układamy obok siebie plastry sera (w taki sposób, by jeden plasterek wypełnił i dno i boki foremki). Przykrywamy plastrami sera, delikatnie dociskamy (jeśli wierzchnią warstwę sera układamy na zakładkę, warto pomiędzy sery wpuścić odrobinę wywaru, który posłuży za klej). Kilka łyżek bulionu przelewamy do pustej foremki (myślę, że ułatwi to późniejsze wyjęcie całości z formy) i wstawiamy na moment do lodówki, by stężało. Jakież było moje zadowolenie gdy okazało się, że rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też bardzo dobrze smakuje! Jest to wyśmienita przekąska nie tylko na Święta, ale też na różne uroczystości rodzinne. Uwagi: Celowo nie podaję dokładnej ilości szynki i sera żółtego, gdyż wiele zależy od wielkości samych składników, jak i od rozmiaru formy jakiej użyjemy.