Pieczona karkówka to tradycyjne danie z polskiej kuchni, przygotowywane przez moją Mamę na wyjątkowe okazje w szczególności na wielkanocny stół : ) Z powodzeniem można jeść ją na ciepło w formie obiadu lub gdy przestygnie, pokroić w cienkie plasterki jak wędlinę i serwować jako dodatek do kanapek. Pieczona karkówka przepis Składniki: 2 kg karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę Karkówkę umyć i osuszyć (jeśli ma nadmiar tłuszczu można usunąć), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyjąć z piekarnika, i pozostawić na 20 minut, aby trochę przestygła i odpoczęła, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki i straci ono sporo smaku. Świąteczne przysmaki są przepyszne, ale zazwyczaj również dość ciężkie, więc z myślą o Wielkanocnym świętowaniu zaopatrzyłam się już w wyrób medyczny Espumisan Max, który niweluje uczucie ciężkości, przejedzenia i wzdęcia.