🙂 Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku Do przygotowania smalcówek będziecie potrzebować: 200 g smalcu 25 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej 100 g śmietany 30% 2 dużych jajek 50 g/ok. 3 łyżki cukru (u mnie cukier trzcinowy) 30 g świeżych drożdży ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) powidła śliwkowego lub marmolady do nadzienia cukru pudru do posypania Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką 😉 Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe, a do ich nadziewania użyłam powidła śliwkowego. 10. Aby przygotować ciasteczka z dziurką, z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółeczka – po 2 na każdą smalcówkę. 9. Aby przygotować klasyczne smalcówki bezglutenowe, rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości 8-10 cm, na jego początek nakładamy powidło, zawijamy w rulonik i odkrawamy. 8. Przygotowane wcześniej ciasto, dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. 2. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąki oraz skrobię połączone z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich schłodzony smalec. W tym celu dodajemy do nich 3 łyżki cukru i rozcieramy, aż się rozpuszczą, po czym odstawiamy. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Klasyczne smalcówki polecam w nim obtoczyć – będą jeszcze słodsze i smaczniejsze 😉 Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki! Po tym czasie, wyciągamy smalcówki bezglutenowe z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, po czym całość ponownie siekamy. 5. Na koniec całość krótko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta i formujemy z niego kulę. 12. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Smalcówki bezglutenowe – wykonanie krok po kroku: