Drożdżowa babka szafranowa

Nawoja
Ciasta
23.03.2018 10:46
Drożdżowa babka szafranowa

(składniki na formę z kominkiem o poj. 1,5 l, jeśli macie większe formy powiększcie ilość składników o 1/3) - 180 ml letniego mleka - 280 g mąki pszennej typ 650 - 15 g świeżych drożdży - 80 g cukru - 45 g roztopionego masła - 3 żółtka (białka można zamrozić) - szczypta soli - 2 łyżeczki esencji waniliowej - skórka otarta z 1 cytryny - skórka otarta z 1/2 pomarańczy - 1/4 łyżeczki nitek szafranu lub mielonego szafranu 120 ml mleka zagotować i zalać nim nitki szafranu. Z pozostałych 60 ml mleka + 1 czubatej łyżki mąki + 1 łyżki cukru + drożdży zrobić rozczyn: Do ciepłego mleka skruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia się, wsypać cukier i mąkę, wymieszać do rozpuszczenia się grudek mąki. Dodać szczyptę soli, otarte skórki z cytrusów, esencję waniliową, resztę przesianej mąki, cały rozczyn oraz mleko z szafranem przelane przez sitko (aby pozbyć się nitek). Tuż po upieczeniu wyjąć babę z piekarnika, pozostawić w formie na 3-4 min. Zdaję sobie sprawę, że w okresie zimowym nikt z Was takiej temp. w domu nie ma ;) Polewa czekoladowa + dekoracja - 50 g czekolady deserowej - 25 ml śmietanki 30% - 5 g masła - garstka migdałów w słupkach W tym roku porwałam się na zrobienie baby drożdżowej, nie ucieranej. W misie ubić żółtka z pozostałym cukrem na gęstą i białą masę. Jeśli zależy Wam na czasie, możecie postawić misę przy ciepłym kaloryferze lub wstawić do nagrzanego do ok. 30ºC piekarnika. W naszych sklepach stacjonarnych nie widziałam wersji mielonej (a taką właśnie mam), jedynie nitki. Odstawić na ok. 15 min., żeby rozczyn ruszył. Wszystkie składniki umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Babka nie może stygnąć w formie, bo się zaparzy. Wasze wersje możecie wzbogacić dodatkiem rodzynek w spirytusie lub kandyzowanej skórki pomarańczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2016/03/drozdzowa-babka-szafranowa.html