Potrzebne składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 100 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego na sernik 150 g masła 3-4 łyżki śmietany 30% 1 szklanka cukru 1 tabliczka czekolady deserowej 2 budynie waniliowe 2 jajka + 2 białka od ciasta 3 łyżki kopiaste masła orzechowego rodzynki (wg. uznania) Sernik czekoladowy z masłem orzechowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Sposób wykonania Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy owinięte w folię do lodówki na 30 min. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka z białkami, cukrem, śmietaną i rozpuszczonym masłem miksujemy na puszysta masę. Na podpieczony lekko przestudzony spód wykładamy połowę białej masy twarogowej, następnie warstwę czekoladowej i znów białej. Odkładamy na bok 1/3 masy serowej i dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Dokładamy powoli ser i dalej miksujemy, na koniec miksowania dodajemy budynie. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, zmniejszamy do 170 i pieczemy kolejne 35 minut. Nakłuwamy widelcem, dociskamy brzegi i podpiekamy w 180 stopniach 15 minut.