Chaczapuri – gruzińskie placki z serem

Karol
Obiad
13.01.2020 16:13
Chaczapuri – gruzińskie placki z serem

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chaczapuri – gruzińskie placki z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki - 1 kg mąki pszennej - 500 g młodego sera podpuszczkowego (lub innego patrz opis) - 2-3 ziemniaki (ugotowane i roztłuczone) - 2 jajka - 20 g drożdży (świeżych) - 200 ml mleka (i dodatkowo ile zabierze) - 1 łyżeczka cukru - sól Sposób wykonania - Mleko z łyżka mąki, drożdżami, cukrem i mlekiem wymieszałem w wysokim naczyniu i zostawiłem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. - Na każdy placek ciasta położyłem na środek kulę sera i zawinąłem ją dokładnie w ciasto zlepiając koce ciasta ze sobą pod spód. Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat: Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. - Szczyptę soli na dnie miski przykryłem mąką dodałem jajko i wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem z tego ciasto, tak by odchodziło od ręki. Kulę z plackiem rozciągnąłem w dłoniach w formę placka (możecie użyć wałka do ciasta).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/chaczapuri-gruzinskie-placki-z-serem/