Babka drożdżowa z olejem 5 jajek 10 dkg drożdży (świeżych) 1 szkl cukru 1 szkl ciepłego mleka 1 szkl oleju 5 szkl mąki pszennej szczypta soli cukier waniliowy Z przepisu wyszły mi dwie baby w formie i 8 małych babeczek w sam raz do koszyczka. Babki piekę w 180 st C około 30-40 minut (do suchego patyczka).Ciasto uda się też jeśli nie będziemy oddzielnie ubijać jajek z cukrem i odstawiać drożdży, tylko wszystkie składniki wymieszamy razem. Babka drożdżowa z olejem to pomysł na ciasto drożdżowe dla tych, którzy nie lubię zbyt długo stać w kuchni. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję po łyżce cukru i mąki i odstawiam na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie łączę wszystkie składniki i mieszam chwilę łyżką, aż składniki się dobrze połączą.