Serdecznie zapraszam po przepis i zachęcam do wypróbowania dania i podzielenia wrażeniami na Facebooku Saska, oraz wizyty na stronie www.pijodpowiedzialnie.pl kaczka z pigwą PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki chutney: – 2 owoce pigwy – 6-8 łyżek cukru trzcinowego lub cukru kokosowego i białego (pół na pół) – 2 łyżki octu jabłkowego – 150 ml soku pomarańczowego – 2 goździki – 2 ziarna ziela angielskiego – 1 papryczka chilli Na talerz włóż puree z dyni, kaczkę oraz chutney z pigwy. Pozostałe składniki: – 2 piersi z kaczki – sól, pieprz – 500 g dyni hokaido Przygotowanie: Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i piecz przez 20 minut lub do czasu aż dynia zmięknie (uważaj jednak aby nie przypalić dyni). Tak usmażoną kaczkę połóż na 2-3 minuty na talerzu aby mięso nieco odpoczęło. Jeśli pierś z kaczki jest gruba możesz w połowie smażenia przykryć patelnie pokrywką, dzięki temu nie będzie całkiem surowa w środku, zostanie lekko różowa. Po wyjęciu z piekarnika zblenduj dynię na jednolite puree, a następnie dopraw puree dodają nieco soli i pieprzu. I stanęło na kaczce, na pysznej kaczej piersi smażonej, którą podałam w ciekawym słodko-pikantnym otoczeniu. Do mojego chutney z pigwy dodałam świeże chilli, zależało mi na wyrazistości i niepowtarzalnym smaku. Smaż na średnim ogniu przez 12-15 minut w zależności od wielkości piersi i grubości tłuszczu. Całość gotuj przez 25 minut, aż pigwa zrobi się miękka, od czasu do czasu zamieszaj w garnuszku aby nic nie przywarło. Kaczkę wyjmij na minimum godzinę przed smażeniem z lodówki. Aby kontynuować nutę słodyczy kaczkę podałam na dyniowym puree, które robi się bardzo prosto. Pigwy umyj dokładnie, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne (nie musisz obierać).