Ale raz na jakiś czas mam ochotę na tradycję, tradycyjny najlepszy przepis na ogórkową, moją ogórkową 🙂 Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – przepis na ogórki kiszone – kwaśnica – chłodnik z ogórków NAJLEPSZY PRZEPIS NA OGÓRKOWĄ PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki laurowe – 6-8 kiszonych ogórków, poleca Ci przepis na ogórki kiszone – 2 łyżki masła – 3 duże ziemniaki – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanego koperku – sól, pieprz Z zupy wyjmijcie kurczaka (podzielcie go na części które na koniec dodacie do zupy) i jarzyny, a następnie za pomocą durszlaka przelejcie go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Ja wolę ścierać je na tarce z małymi oczkami, ale jeśli wolicie większe kawałki nic nie stoi na przeszkodzie abyście wykorzystali część z większymi. Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodać 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszać a po połączeniu składników ponownie podać 2-3 łyżki zupy. Całość zalejcie wodą tak aby przykrywała składniki, dodajcie ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Do garnka włóżcie kurczaka i obrane jak do rosołu jarzyny, odkładając jedną marchewkę (lub połowę jeśli jest duża) na bok. Tak przygotowaną śmietanę wlać do garnka z zupą który powinien stać już na nieco zmniejszonym ogniu/palniku. Jeśli zupa w tym momencie jest za mało kwaśna możecie dodać kilka łyżek soku z kwaszonych ogórków. Tak przygotowane ogórki i marchewkę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym masłem.